Nagybetűs Élet

Új év, új lehetőségek? Legyél te is tudatos évkezdő!

Remélem mindenkinek jól sikerült a Karácsonyi vacsora és békésen, meghitten töltöttétek az ünnepet. Most, hogy már közeledik az év vége, érdemes vissza nézni, összegezni a tapasztalatokat, valamint a következő évre végig gondolni a teendőket és várható költségeit. Amiket most leírok, ezek csak a mi háztartásunkra igazak, de ötletadónak neked is jól jöhetnek.     Kamraürítés… Tovább »

Így kezdtem el gombát szedni. Próbáld ki te is!

A képen légyölő galóca család látható. Mindenki tudja, hogy ez gombamérgező. Sok rajzfilmben látható, mint házikó.   Pont egy éve kezdtem el érdeklődni a gombák iránt.   Na, nem azok iránt, amik az áruházak polcain vannak, hanem erdei gombák iránt. A boltiakat mindenki ismeri. Jellemzően fehér vagy barna színű csiperke, néha laskagombát árulnak. Ezeket termőzsákokban… Tovább »

Az éltető víz, a globális vízhiány szemszögéből

Nyár van és éget a nap…. dúdoljuk. Mostanában nem volt hiány melegből. Nincs is jobb ilyenkor, mint áztatni magunkat a zuhany alatt, vagy aki szerencsés, saját medencében illetve a strandokon, tavaknál is megteheti.     A nagy melegek miatt megnövekedett a lakosság vízfelhasználása.   Ez önmagában csak egy hír, túl sok ijesztőt nem jelent, hiszen… Tovább »

Így termessz krumplit az erkélyen vagy rekord mennyiségben, kis helyen díszkertben!

krumpli Krumpli az erkélyen? Ez őrültségnek hangzik. Ám nem lehetetlen, sőt! Csak egy egészen kis helyre van szükség, és 1-2 cserépre, zsákra vagy akár felmosóvödörre 😀   Nem kell hozzá vetőkrumpli se!   Tavaly ősszel megosztottam veletek egy régi, ínséges háborús időket felelevenítő módszert, hogy a hogyan neveljünk burgonyát ingyen:     …a blog elköltözött, kattints… Tovább »

Így spórolhatsz ezreket a vízszámlán

Ma van a Víz Világnapja. Mindenkinek van valami mániája, nekem a vízhasználat vagy a vízpazarlás az. Biztos azért, mert azért vezeklek tudat alatt, hogy mennyi vizet pazaroltam el kamasz koromban.   Aztán rájöttem, hogy mennyire fontos odafigyelni a vízfogyasztásunkra.... Tovább »

Így spórolj időt és pénzt a konyhában, gyerekekkel együtt

Első rész Ahogyan már a Kevesebb/Több című cikkben írtam, idén leginkább olyan trükkökre fogok koncentrálni, amivel időt spórolok – de persze ez nem jelenti azt, hogy az akciókat nem fogom kihasználni! Erről is szól ez a mai bejegyzés.   Gyerekekkel időt spórolni a konyhában?   Ez lehetetlenség. Velük mindenhez kétszer annyi idő kell. Mire elmagyarázom,… Tovább »

Ezért főzz konyhai hulladékokból

Szemétből főzni? Nem, itt nem a csirke alól kivett tálcára gondolok vagy a szalámi műanyag csomagolására 😀 De így is rengeteg minden landol a kukában, amit viszont még fel lehetne használni, sőt! Az otthon főzött ételeink minőségét is jelentősen javíthatjuk, ha elkezdjük alkalmazni ezt az egyszerű trükköt.... Tovább »

Pizza tészta – bolti élesztő nélkül

házi pizza Lehetséges úgy pizza tésztát készíteni, hogy boltban vásárolt élesztő nem kerül bele? Erről szól ez a bejegyzés, mely tulajdonképpen egy kísérletnek indult.     Jó néhány éve, mikor megkaptam a kenyérsütő gépemet – akkor még azt hittem, hogy az kell hozzá, hogy házi kenyerünk lehessen otthon – beleástam magam a régi korok kenyérsütési rejtelmeibe.... Tovább »

Erre használd a szárzellert

A tegnapi cikkben megmutattam, hogy hogyan tudod a boltban vásárolt szárzeller tövét kihajtatni, és hogyan tehetsz így szert egy ingyen zöldségre. A mai bejegyzésben pedig megmutatom, hogy mi mindenre használhatod ezt a hazánkban még nem túl elterjedt növényt.... Tovább »

Nevelj otthon, egyszerűen, örökké növő szárzellert!

szárzeller Biztosan hallottatok már a csodálatos módon folyton növő zöldségekről, amikor a gumójukat vagy egy darabkát vízbe téve ismét kifejlődik a növény.   Persze az én fantáziámat is felpiszkálta a dolog, mivel jelentős a szárzeller felhasználás nálunk, és ez a zöldség nem éppen az olcsók közé tartozik (darabjáért akár 399 forintot is elkérnek).   Ezért úgy… Tovább »

Az erdők ajándéka, a bodzaszörp. Így készítsd otthon!

Egy vendégposzt következik! Egy kedves barátnőm mutatja be képről képre, hogy hogyan készíts isteni háziszörpöt Te is otthon. Ezt olvasva még én is neki merek vágni az ismeretlennek 😀 Szörpöt már készítettem, málnát, meggyet, de a bodzánál már ott megakadtam, hogy akkor hogyan is mossam meg? Ez is kiderül az alábbi cikkből.   De előbb… Tovább »

Ne dőlj be a webshopoknak!

Itt is igaz a mondás: ha valami túl szép, hogy igaz legyen, akkor az valószínűleg nem is az. Ha véletlenül szembejön veled egy olyan ár, ami valószerűtlenül alacsony, akkor ne nagyon reménykedj benne, hogy az a termék valaha megérkezik.   …a blog elköltözött, kattints ide: www.nagybetuselet.hu  ... Tovább »

Felejtsd el azt a bizonyos nadrágszíjat!

Sokan ismerik a szűkös, hóvégi napokat, amikor kevés pénzből kellene okosan gazdálkodni. Ilyenkor jelennek meg a közösségi oldalakon a kérdések, hogy van 3000 forintom 5 napra, mit főzzek? Aztán persze záporoznak az olcsó ételekről szóló javaslatok, hiszen nem lehetetlen kevés pénzből is jóllakni akár, de én biztos rosszul érezném magam, ha 1 hétig lisztes stercen… Tovább »

Így főzz tojást a lehető legtakarékosabban

Tojásfőzés – nincs ebben semmi ördöngösség, azt mindenki tud. Vízbe tesszük a tojást, alágyújtunk, forraljuk és kész is. Ám néhány egyszerű praktikával, sokkal gazdaságosabban is tehetjük mindezt.   Én annak idején úgy tanultam, hogy 15, sőt 20 percig forraljam a tojásokat, hogy biztosan jó kemények legyenek.   Jut eszembe egy kétballábos sztori, valaki azt mondta:… Tovább »

Így készíts otthon tojáshéjból házi kalcium pótlást!

Készíts házi kalcium étrendkiegészítőt A kalcium a testünk számára az egyik legfontosabb ásványi anyag, minden sejtnek és szövetnek szüksége van rá. Egyben az egyik leggyakoribb ásványi anyag a szervezetünkben, a teljes testtömeg kb. 1,5%-át teszi ki. A foszforral együtt felel az egészséges csontokért és fogakért, valamint a magnéziummal együtt elengedhetetlen a szabályos szívműködéshez és vérkeringéshez, az idegek és az… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!