Nagybetűs Élet

Triplacsokis-diós muffin

Ez a muffin már nagyon-nagyon régóta  a családunk kedvence. Olyan régóta készítem, hogy már nem is emlékszem, hogy hol találtam a receptjére, amit aztán az évek során kissé átalakítottam.   Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom!... Tovább »

Ricottás-spenótos calzone – munkába vinni is tökéletes!

Ezt a receptet még azok is kedvelhetik, akik alapvetően nem szeretik menzás spenótfőzeléket. Igazán gazdag ízvilágú, friss és egészséges étel, ráadásul munkába vinni is tökéletes! Jól melegíthető, de hidegen is finom. Előre megsüthető, fagyasztható, egyszóval egy igazán univerzális fogás.   Mi az a calzone?   Tulajdonképpen egy zárt pizza 😀 De felfoghatjuk hústalan húsos táskának… Tovább »

A reggeleink megmentője: az isteni sült zabkása

Csak nem olyan régen találtam erre a szuper receptre, ami egy pillanat alatt megoldotta a reggelik kérdését nálunk. Olyan ételre volt szükség, ami előre elkészíthető, nem macerás, akár melegíthető, hosszú időre eltelít és ha lehet, legyen egészséges. Na meg édes, mert az olaszok édeset reggeliznek!... Tovább »

Az erdők ajándéka, a bodzaszörp. Így készítsd otthon!

Egy vendégposzt következik! Egy kedves barátnőm mutatja be képről képre, hogy hogyan készíts isteni háziszörpöt Te is otthon. Ezt olvasva még én is neki merek vágni az ismeretlennek 😀 Szörpöt már készítettem, málnát, meggyet, de a bodzánál már ott megakadtam, hogy akkor hogyan is mossam meg? Ez is kiderül az alábbi cikkből.   De előbb… Tovább »

Egy isteni, lélekmelengető chili con carne

csilis bab Ígérem, hogy hosszútávon nem leszünk gasztroblog és visszatérünk az egyéb praktikákhoz is, de annyira jólesik egy ilyen hideg napon egy finom tüzes étel, mint a “csilisbab”, hogy meg kell, hogy osszam Veletek ennek az egyik  kedvenc ételünknek receptjét! …a blog elköltözött, kattints ide: www.nagybetuselet.hu  ... Tovább »

Eddig a kukába dobtad a krumplihéjat? Ezután nem fogod!

krumplihéj Ki mondta, hogy a krumpli héjának hámozás után feltétlenül a kukában kell kikötnie? Sőt, egyenes pazarlás kidobni a krumplihéjat, mert sokféleképpen hasznosítható, akár a háztartásban vagy a kertben, esetleg egy bőrcipő felfrissítésére, de ne írjuk le a krumplihéjat étkezés szempontjából sem!   …a blog elköltözött, kattints ide: www.nagybetuselet.hu  ... Tovább »

Az eredeti bolognai szósz receptje és tartósítása

bolognai szósz Azaz a „ragù alla bolognese”, amiben darált marha és sertéshús van, zöldségekkel és paradicsommal, aminek semmi köze a magyar menzán található „bolognai” spagettihez, sem a különféle márkák alapporaihoz, még akkor sem, ha olasz séf ajánlgatja nekünk. …a blog elköltözött, kattints ide: www.nagybetuselet.hu  ... Tovább »

Amerikai rántott csirke: gyorsétterem otthon? Naná!

rántott csirke Biztos rájöttetek már, hogy én rajongok az amerikai konyháért. Nem, nem csak a hamburger létezik, és nem csak gyorséttermek vannak Amerikában! A nagy olvasztótégelyben nem csak különböző kultúrák, de különböző kulináris világok is keverednek, és egy igazi nagy kaland egymás után felfedezni az ízeket, a fúziókat! Tex-mex? Déli finomságok? Cajon? Kreol konyha? Nyugati ízek? Tudnám… Tovább »

Mozzarellával és bazsalikommal töltött csirkemell ft. Mac’N’Cheese

töltött csirkemell Egy csirkéből hogyan készítsünk háromféle ételt egy 5 tagú családnak? A hús drága és egyre drágább lesz. Már nem tekinthetünk úgy rá, hogy veszünk 3 kiló karajt, megcsináljuk rántott húsnak és addig esszük, amíg moccanni sem tudunk, csak pihegünk az ebédlőasztalnál. De ha adva van egy húsimádó család, aki egy vegetáriánus fogásra csak meresztené a… Tovább »

Egy isteni rakottkrumpli

rakott krumpli A burgonya lesz a mai témánk, vagy a krumpli, tájnyelven: krumpedli, kolompér, kompér, kolompír, korompér, krompér, grulya, földialma, svábtök vagy pityóka, tudományos neve: Solanum tuberosum (forrás: Wikipédia). Most már ezt is tudjuk!     Nem véletlenül ezt választottam a mai bejegyzés témájának, ugyanis már annyit emlegettem a blogon a MI rakott krumplinkat, hogy mivel ma… Tovább »

Egy igazán ijesztő desszert

Lemond curd készítése Lemon curd. Már a neve is bonyolultnak hangzik, nem? Én évekig csak ácsingóztam rá, boltban láttam üveges verziót, de nagyon drágálltam. A receptek viszont egytől egyig azt írták: „gőz fölött besűrítjük”. Na hát én olyat biztos nem csinálok, jelentettem ki, és már lapoztam is tovább. Így történt, hogy sokáig nem kóstolhattam ezt az intenzíven citromos… Tovább »

Egyedényes minimálsajttorta

Gourmandok, fanyalgók, és társaik már most lapozzanak, el se olvassák ezt a bejegyzést! Tudom, hogy nem kéne ezt a süteményt sajttortának neveznem, mert messze van tőle, de akkor mi a szösz? Biztos meg fogom kapni, hogy ez így nem helyes, nem eredeti, mégismitgondoltam…de ez van, én már csak ilyen vagyok, mindig felrúgom a szabályokat! Általános… Tovább »

Maradékok felhasználása: a húsleves

leveszöldség Akciós a leveszöldség a Sparban. Nem mintha vennék belőle, mert így akciósan is kész rablás, teleteszik a dobozt sárgarépával, amit így szinte aranyáron megvehetek. Egyszerűbb mindig figyelni az akciókat, és amikor olcsóbb a zeller, a karalábé vagy a petrezselyem, akkor venni belőle, gyorsan feldolgozni és úgy eltenni a mélyhűtőbe. Így a húsleves főzés napján maximum… Tovább »

Házi hamburger: tudjuk még fokozni!

Legutóbb megígértem, hogy közkinccsé teszem a kedvenc buci receptemet és adok egy tippet a szószhoz is. Kipróbáltam már pár hamburgerzsömle receptet, de nekem a következő vált be a legeslegjobban:   2,5 dl tejet összekeverek 1 dl vízzel, beledarabolok 55 g vajat, majd mikróban jól megmelegítem. (kb. 60 fokos legyen, úgy tudod ellenőrizni, hogy még épp… Tovább »

A tökéletes hamburger titka

Kezeket fel, ki szereti a hamburgert? Mit szólnátok, ha ezzel a méltán népszerű street fooddal mostantól ti is bárkit elkápráztathatnátok? Ne ijesszen meg a hosszú poszt, hidd el sokkal hosszabb leírni, mintha elkészítettem volna!   Rendrakás közben került a kezembe egy múlt havi mekis kuponlap, ezen az egyik hűdenagyakció, hogy 2 hamburger 1050 Ft. Semmi… Tovább »

Kőleveses ínyenc halvacsora

Ponty vacsora Ezt a történetet még tavasszal jegyeztem fel magamnak, amikor abban a hónapban kellett megrendelnünk a következő fűtési szezonra a fát, így kicsit meg kellett húzni jobban a nadrágszíjat. (Persze nem kizárólag az abban a hónapban megspórolt pénzen vettük meg, de jó alkalom volt, hogy újra előtörjön a kreatív kőleveses énem – magyarázat itt -, azaz… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!