Pár évvel ezelőtt egy ismerősömmel beszélgetve felmerült, hogy kinek mi a kedvenc étele. Az ő válasza a rácponty volt, én meg bambán bámultam, mert még soha nem hallottam róla, pedig még a halételeket is szeretem. Akkor rákerestem, hogy ha úgy alakul, akkor egyszer meg tudjam lepni vele, és rájöttem, hogy egy egyszerű és igazán finom… Tovább »
Rácponty – kis csavarral
Pár évvel ezelőtt egy ismerősömmel beszélgetve felmerült, hogy kinek mi a kedvenc étele. Az ő válasza a rácponty volt, én meg bambán bámultam, mert még soha nem hallottam róla, pedig még a halételeket is szeretem. Akkor rákerestem, hogy ha úgy alakul, akkor egyszer meg tudjam lepni vele, és rájöttem, hogy egy egyszerű és igazán finom… Tovább »

Ez az egyik legrégebbi receptem, persze a rakott krumplit leszámítva (amit szintén másként csinálok, mint a hagyományos verzió, kukkantsd meg azt a receptet is). Még nagyon-nagyon régen a Nők Lapjában találtam az eredetijére és persze a saját szájízünkre alakítottam. Rendkívül egyszerű, amolyan dobálj bele mindent recept, így kezdők is bátran belevághatnak az elkészítésébe....
Nem kell dagasztani, keleszteni és csak pár hozzávaló szükséges hozzá, ami jó esetben van is otthon mindig. Ez a recept azoknak is tökéletes, akik érzékenyek az élesztőre vagy Candida diétát követnek. Sokáig szemeztem már az ír szódakenyérrel, de valahogy mindig kimaradt a repertoárból. A napokban azonban megnéztem a Sütimester (The Great British Bake…
Egy múlt heti cikkben adtam pár tippet, hogy hogyan tudtok egyszerűen felkészülni egy vendégségre és említettem a fűszeres fasírtgolyókat, amiből mindig van nálam a fagyasztóban pár zacskóval. ...
Imádod a kalácsot, de azt hitted, hogy lehetetlen és bonyolult dolog a megsütése, ezért neki sem álltál eddig? Van egy jó hírem: neked is simán sikerülni fog!...
Emlékeztek Eszter cikkére a medvehagymáról? Voltatok gyűjteni? Esetleg piacon vettetek belőle? Én Esztertől kaptam egy nagy kupaccal, és ez beindította a fantáziámat, hogy alkossak egy részéből valamit. Korábbi években készítettem már medvehagymás csigát (a kakaóscsiga mintájára), meg pestot, került csirkemellbe töltelékként, valamint tojássalátába is újhagyma helyett. Most pogácsában gondolkodtam, és elkezdtem recepteket…
Szemétből főzni? Nem, itt nem a csirke alól kivett tálcára gondolok vagy a szalámi műanyag csomagolására 😀 De így is rengeteg minden landol a kukában, amit viszont még fel lehetne használni, sőt! Az otthon főzött ételeink minőségét is jelentősen javíthatjuk, ha elkezdjük alkalmazni ezt az egyszerű trükköt....
Mi az a quesadilla? Tulajdonképpen egy mexikói „melegszendvics”, tortillalapból, amibe egy csomó finomságot teszünk – főként sajtot – és addig sütjük, amíg a tortilla ropogós nem lesz, a sajt meg szinte kibugyog belőle....
Egy tésztaétel, ami pillanatok alatt kész! Persze ehhez szükséges, hogy legyen otthon készen bolognai szószunk. Azaz olaszul ragù alla bolognese, ezért hívjuk mi itthon ragus-borsós tésztának ezt az ételt, amit még Olaszországban tanultam....
A nevével (marinara=eredetileg egy bő, csuklyás matrózkabát) ellentétben ez az étel nem tartalmaz halat, hanem az egyik legegyszerűbb olasz tésztafogás. Bármikor 20 perc alatt elkészíthető (kell idő a víznek, hogy felforrjon és a tésztának, hogy megfőjön), amilyen könnyű elkészíteni, annyira finom is. ...
Egy leves, amiről a Nem York Times is szuperlatívuszokban írt! Ajánld te is az ismerőseidnek! Az előző cikkben említettem, hogy miért fontos, hogy minél gyakrabban együnk kollagénben gazdag erőlevest. Ez nem azonos a klasszikus húslevessel, bár hasonlít annak a békebeli verziójára, amikor egy egész tyúkot beletettek, a lábaival, nyakával és belsőségekkel (szívvel, zúzával) együtt. ...
Készíts könnyedén egy egyedi ajándékot könnyedén a Bud Spencer rajongó családtagodnak vagy barátodnak! ...
Mi az a dhal? Tulajdonképpen hüvelyesekből készülő főzelék, de ne gondoljatok a mi hagyományos menzás főzijeinkre, ebben aztán nem találtok rántást! Ez a lélekmelegítő recept nagyon jól esik egy hideg estén, de ahhoz is tökéletes, ha éppen kevés a köret a húsételünkhöz, mint ahogyan a múltkori csirkecombos receptben említettem. Akkor változott meg a…
Az előző krumplis cikkben említettem, hogy bár november van, mégis van új krumplink (ráadásul ingyen jutottunk hozzá, mert a tavalyi krumpli kicsírázott héját vetettem el). Nagyon szeretjük parázsburgonyaként elkészítve. Íme bevetésben, az egyik vacsoránk, még aznap, mikor kiszedtük az első adag ingyen krumplit a földből: Emlékeztek a cikkre, amiben leírtam, hogy…
Ez egy isteni francia recept, amit már jó pár éve a repertoárunkban van. Ha találok akciós marhalábszárat, akkor biztosan erre a fogásra esik a választásom. ...
Egy igazán egyszerű és gyors receptet osztok meg veletek, amit még pont el tudtok készíteni akár hazai zöldségekből....
A vasárnapi bejegyzésben említettem, hogy az egyik kedvenc strandkajánk, amit a Balatonnál szoktunk enni régebben, az a sajtos pizzakenyér. Azért mondom, hogy régebben, mert amióta megkérdeztünk a receptjét, mi magunk is el tudjuk készíteni. Így készül a sajtos pizzakenyér: ...
Ez a mallorcai briós, vagyis az ensaimadas tényleg annyira finom, hogy ha egyszer beleharapsz, tátva marad a szád! Mint ahogy mindenkié, akivel valaha megkóstoltattam ezt a péksüteményt....
Észrevettétek, hogy idén a csapból is az folyik, hogy ‘csinálj kovászos uborkát’? Vagy az is lehet, hogy ez minden nyáron így van, csak eddig immunis voltam rá? Talán azért figyeltem fel rá idén jobban, mivel az idei év nálam a kísérletezés éve, …megfogadtam, hogy új dolgokat próbálok ki....
Mi a titka a piskótatekercsnek, hogy ne törjön feltekerés közben? Itt megtudhatod!...