Nagybetűs Élet

Így használd ki a hűvösebb napokat

Őszintén sajnálom azokat, akik ezen a hétvégén kezdték meg a nyaralásukat, hiszen most jó pár napig nyárhoz képest igazán hűvös idő lesz hazánkban.   Ám azért én személy szerint örülök, hogy az elmúlt időszak kánikulái után végre felfrissülhetünk egy kicsit, jól át lehet szellőztetni a lakást és végre megint be lehet kapcsolni a sütőt.... Tovább »

Így spórolj időt és pénzt a konyhában, gyerekekkel együtt

Első rész Ahogyan már a Kevesebb/Több című cikkben írtam, idén leginkább olyan trükkökre fogok koncentrálni, amivel időt spórolok – de persze ez nem jelenti azt, hogy az akciókat nem fogom kihasználni! Erről is szól ez a mai bejegyzés.   Gyerekekkel időt spórolni a konyhában?   Ez lehetetlenség. Velük mindenhez kétszer annyi idő kell. Mire elmagyarázom,… Tovább »

Készíts saját receptkönyvet!

receptkönyv Mint arra a “7 dolog amiért a múltbéli énem büntit érdemelne” bejegyzésben utaltam, számomra hamar kiderült, hogy nincs értelme szakácskönyveket felhalmozni otthon. Neten sok-sok gyűjtemény elérhető, bármi eszement ötlet jut eszedbe, ahhoz tutira fogsz receptet találni, sőt több helyen tudsz saját virtuális gyűjteményt létrehozni. Nekem is van, benne 1689 elem (nem költői túlzás, most néztem… Tovább »

Média diéta?

..kérdezte az egyik barátnőm, Liza, mikor meséltem neki, hogy egy új kihívásban 1 hétig a lehető legkevesebb időre csökkentem az internet/számítógép felhasználásomat, és ezen a megfogalmazáson nagyon jót nevettem.   A kihívás lényege az volt számomra, hogy munkán kívül semmire ne használjam a számítógépet, sőt, amit lehet, a gép nélkül végezzek el, például vegyek elő… Tovább »

A karácsonyi Jolly Joker: csirkemell alagút

Az egyik kedvenc ünnepi fogásunk, amit szinte csak karácsonykor készítek, nem is tudom miért, mert tényleg isteni és egyszerű előkészíteni. Idén is lesz és ahogyan említettem nem óhajtok a konyhában rostokolni december 24-én, így előre elkészítem ezt a fogást is. Mikor majd tálalom, olyan lesz, mintha frissen készült volna!... Tovább »

Ne legyél konyhaszolgálatos karácsonykor!

karácsonyi pulyka Az előző bejegyzésekben már alaposan körbejártuk a karácsony témakörét, most jöjjön az egyik legfárasztóbb tevékenység: az ünnepi menü megtervezése és a  főzés 24-én.   Biztos, hogy 24-én kell főzni? …a blog elköltözött, kattints ide: www.nagybetuselet.hu  ... Tovább »

Nem akarok december 24-én meggebedni!

Ugye Ti sem?     Az édesanyák és háziasszonyok számára egyértelműen az egyik legnehezebb nap az évben a Szenteste napja. Sütés-főzés, esetleg még karácsonyfa állítás és díszítés titokban, az ajándékok alárejtése, majd a vacsora tálalása, mindezt mosolyogva, üdén, frissen úgy, hogy a hajtás talán már 23-án megkezdődött.... Tovább »

Soha többet ajándékláz decemberben!

karácsonyi ajándék Mit tegyünk, hogy mi, anyukák, háziasszonyok is újra élvezni tudjuk a karácsonyt? 2. rész   Az előző vendégposztomban a DEJA VU Világ blogján arról meséltem, hogy hogyan változott meg a hozzáállásom a karácsonyhoz és a decemberi előkészületekhez, hogy hogyan váltam a zaklatott és hullafáradt anyukából végre ismét vidámmá és kipihentté Szenteste is, aki önfeledten képes… Tovább »

Így főzök és vásárolok én

diákhitel Tőlem ne várjatok pörkölt, meg paprikáskrumpli recepteket, mert bevallom ilyeneket még sose csináltam, de logikus okokból: nem is szeretem az ilyen hagyományos ételeket! Barátnőm a másfél éves kisfiával nálunk aludt, és a biztonság kedvéért megkérdeztem mit főzzek, mit ennének szívesen. A válasz paradicsomos káposzta. „Hátööö… én olyat nem tudok”- vallottam be. Akkor kelkáposztafőzelék. „Fúúúúj, olyat… Tovább »

Készétel konzervek gyártása otthon? Lehetséges!

házi konzerv Hogyan legyen mindig otthon vagy a koleszban/albérletben egészséges házi koszt, ami nem tartalmaz semmiféle tartósítószert és pikk-pakk az asztalra tehető egy sietős napon is? Ha megtanuljátok a házi konzervgyártást, soha többé nem kell ráfanyalodnotok a kínai levesekre vagy a gyorséttermekre akkor sem, ha nem tudtok vagy nincs idő főzni!... Tovább »

Ezt ettük tegnap…avagy menütervezés után

fasírozott Mivel a hétvégén nem volt nálunk internet (köszi UPC), így a tegnap déli posztot csak most tudom közzétenni. Így készült el a szombati ebédünk, a menütervezés és bevásárlás 1. fázisa 😀 alapján, igazi “ne legyen nyűg a főzés” módjára.   …a blog elköltözött, kattints ide: www.nagybetuselet.hu  ... Tovább »

Egyedényes minimálsajttorta

Gourmandok, fanyalgók, és társaik már most lapozzanak, el se olvassák ezt a bejegyzést! Tudom, hogy nem kéne ezt a süteményt sajttortának neveznem, mert messze van tőle, de akkor mi a szösz? Biztos meg fogom kapni, hogy ez így nem helyes, nem eredeti, mégismitgondoltam…de ez van, én már csak ilyen vagyok, mindig felrúgom a szabályokat! Általános… Tovább »

Maradék felhasználása: Főtt rizs

arancini rizsgolyó A maradék rizzsel kapcsolatban két dolgot különböztethetünk meg. Az egyik, amikor elszámoljuk magunkat vagy valaki kevesebbet vesz belőle, mint vártuk (bár ez elkerülhető, ha mi tálaljuk az ételt, mint az étteremben:), a másik pedig amikor kifejezetten több rizst főzünk, mert a maradékból szeretnénk egy második ételt készíteni.... Tovább »

Le a kínai levesekkel!

olcsó kínai leves A sztorimban már említettem, hogy ennek a blognak a létrejöttének a gondolata akkor fogalmazódott meg bennem, amikor rájöttem, hogy elrepült az idő és a legnagyobb fiam jövőre egyetemre megy, ráadásul külföldre. A kérdés az, hogy fel van-e készülve arra, hogy kirepüljön a családból?   Mit tud a Nagybetűs Életről?   És milyen az egyetemisták élete?… Tovább »

Küldetés

házimunka 20 éve lettem „háziasszony”, egyik napról a másikra, mikor kvázi „poénból” úgy döntöttem pár hónap után, hogy én bizony férjhez megyek. Nagy öntudattal csaptam bele a lecsóba, hogy na, ez nem lehet olyan nehéz, és hát bizony alapja nem nagyon volt az önbizalmamnak, mert bár sütni gyerekkorom óta szerettem, de mégsem ehettünk gyümölcstortát heti 7x…. Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!