Nagybetűs Élet

100%-os módszer egy tökéletes lágy tojás főzéshez?

lágy tojás Ez a cikk Neked szól, ha még nem próbálkoztál lágytojás főzéssel, mert még csak most lépsz az önálló háztartás útvesztőjébe vagy Neked, ha eddig még nem sikerült egy igazán finom lágy tojást főznöd. Valahol mindenkinek el kell kezdeni, és kezdjük az alapoknál,  a konyhai jártasságok terén, így jöjjön a TOJÁS, abból is a sokak szerint… Tovább »

Így főzök és vásárolok én

diákhitel Tőlem ne várjatok pörkölt, meg paprikáskrumpli recepteket, mert bevallom ilyeneket még sose csináltam, de logikus okokból: nem is szeretem az ilyen hagyományos ételeket! Barátnőm a másfél éves kisfiával nálunk aludt, és a biztonság kedvéért megkérdeztem mit főzzek, mit ennének szívesen. A válasz paradicsomos káposzta. „Hátööö… én olyat nem tudok”- vallottam be. Akkor kelkáposztafőzelék. „Fúúúúj, olyat… Tovább »

Egy isteni, lélekmelengető chili con carne

csilis bab Ígérem, hogy hosszútávon nem leszünk gasztroblog és visszatérünk az egyéb praktikákhoz is, de annyira jólesik egy ilyen hideg napon egy finom tüzes étel, mint a “csilisbab”, hogy meg kell, hogy osszam Veletek ennek az egyik  kedvenc ételünknek receptjét! …a blog elköltözött, kattints ide: www.nagybetuselet.hu  ... Tovább »

Az eredeti bolognai szósz receptje és tartósítása

bolognai szósz Azaz a „ragù alla bolognese”, amiben darált marha és sertéshús van, zöldségekkel és paradicsommal, aminek semmi köze a magyar menzán található „bolognai” spagettihez, sem a különféle márkák alapporaihoz, még akkor sem, ha olasz séf ajánlgatja nekünk. …a blog elköltözött, kattints ide: www.nagybetuselet.hu  ... Tovább »

Készétel konzervek gyártása otthon? Lehetséges!

házi konzerv Hogyan legyen mindig otthon vagy a koleszban/albérletben egészséges házi koszt, ami nem tartalmaz semmiféle tartósítószert és pikk-pakk az asztalra tehető egy sietős napon is? Ha megtanuljátok a házi konzervgyártást, soha többé nem kell ráfanyalodnotok a kínai levesekre vagy a gyorséttermekre akkor sem, ha nem tudtok vagy nincs idő főzni!... Tovább »

Amerikai rántott csirke: gyorsétterem otthon? Naná!

rántott csirke Biztos rájöttetek már, hogy én rajongok az amerikai konyháért. Nem, nem csak a hamburger létezik, és nem csak gyorséttermek vannak Amerikában! A nagy olvasztótégelyben nem csak különböző kultúrák, de különböző kulináris világok is keverednek, és egy igazi nagy kaland egymás után felfedezni az ízeket, a fúziókat! Tex-mex? Déli finomságok? Cajon? Kreol konyha? Nyugati ízek? Tudnám… Tovább »

Bulikaja teszt – Halloween

Bár Halloweennak már vége, de mikor lenne jobb alkalom arra, hogy a tapasztalatainkat megosszuk e téren, mint most, mikor még friss az élmény? Ti készítettetek valamilyen rémisztő ételt Halloweenra? Ha igen, mit és hogy sikerült? Megosztjátok velünk itt kommentben?... Tovább »

Mozzarellával és bazsalikommal töltött csirkemell ft. Mac’N’Cheese

töltött csirkemell Egy csirkéből hogyan készítsünk háromféle ételt egy 5 tagú családnak? A hús drága és egyre drágább lesz. Már nem tekinthetünk úgy rá, hogy veszünk 3 kiló karajt, megcsináljuk rántott húsnak és addig esszük, amíg moccanni sem tudunk, csak pihegünk az ebédlőasztalnál. De ha adva van egy húsimádó család, aki egy vegetáriánus fogásra csak meresztené a… Tovább »

Egy csirke, 5 tagú család, 3 étkezés

csirke Hogyan lehet egy darab csirkéből egy öttagú családnak 3 étkezése? Erről szól a ma esti bejegyzés.   David (19) bejött egyik este a konyhába, és naivan megkérdezte: “Á, húslevest főzöl? Azt úgy kell, hogy beteszed a húst meg a zöldségeket és főzöd?” – „Hát nem egészen…”- válaszoltam, és ha már így alakult, akkor elkezdtem Ádámnál… Tovább »

Egy isteni rakottkrumpli

rakott krumpli A burgonya lesz a mai témánk, vagy a krumpli, tájnyelven: krumpedli, kolompér, kompér, kolompír, korompér, krompér, grulya, földialma, svábtök vagy pityóka, tudományos neve: Solanum tuberosum (forrás: Wikipédia). Most már ezt is tudjuk!     Nem véletlenül ezt választottam a mai bejegyzés témájának, ugyanis már annyit emlegettem a blogon a MI rakott krumplinkat, hogy mivel ma… Tovább »

10 dolog, amivel sírba tudjuk vinni az olaszokat

olasz emberek Tegnap az akciós menünkben megosztottam egy finom és gyors bazsalikomos-paradicsomszószos spagetti receptet. Ott említettem a tésztafőzés kapcsán, hogy bizony van pár dolog, amivel totálisan ki tudunk hozni a sodrából egy olaszt, ezek közül én is soknak a tanúja voltam, amikor Olaszországban éltem a családommal. A nyár végén volt nálunk vendégségben a fiam egyik olasz barátja,… Tovább »

Rugalmas menü az akciókból 2.0

Fish&Chips Holnapután ismét új akciók kezdődnek, lassan elkezdhetjük nézni az online reklámújságokat, azonban most még az e heti menüről lesz szó. Az “e heti” természetesen a múlt csütörtöki akciók kezdete utáni bevásárlás napjától van az én időszámításomban, ez esetben péntektől. A szombati ebédünk alakulását már megírtam, most jöjjön a többi nap listája: Pénteken történt a bevásárlás,… Tovább »

Egy igazán ijesztő desszert

Lemond curd készítése Lemon curd. Már a neve is bonyolultnak hangzik, nem? Én évekig csak ácsingóztam rá, boltban láttam üveges verziót, de nagyon drágálltam. A receptek viszont egytől egyig azt írták: „gőz fölött besűrítjük”. Na hát én olyat biztos nem csinálok, jelentettem ki, és már lapoztam is tovább. Így történt, hogy sokáig nem kóstolhattam ezt az intenzíven citromos… Tovább »

Ezt ettük tegnap…avagy menütervezés után

fasírozott Mivel a hétvégén nem volt nálunk internet (köszi UPC), így a tegnap déli posztot csak most tudom közzétenni. Így készült el a szombati ebédünk, a menütervezés és bevásárlás 1. fázisa 😀 alapján, igazi “ne legyen nyűg a főzés” módjára.   …a blog elköltözött, kattints ide: www.nagybetuselet.hu  ... Tovább »

MaradékMentőSzendvics

maradék mentés Hétvégén vendégség volt nálunk, Németországba költözött barátaink itt voltak péntektől vasárnapig. Ilyenkor leküzdöm a spórolós énemet és inkább több kaját csinálok, nehogy valaki éhen maradjon és rossz szájízzel távozzon. Ez viszont nem azt jelenti, hogy ész nélkül vásárolok, sütök, főzök! Nem hagyok semmit megromlani, nincs kidobott étel. Ennek egyik módja a pontos tervezés,  a másik… Tovább »

Heti akciós menütervezés

Akciós vásárlás Új hét kezdődik, legalábbis ami az akciókat illeti. Elég régóta nem dobnak be hozzánk reklámújságot, aminek a környezettudatos énem örül, ám a másik felem mégis sajnálja, mert a kávézási rituálém szerves része volt, hogy átnézem őket és bekarikázom, ami érdekes lehet. De így sem esem kétségbe, hiszen online már mindegyik üzletnek megtalálhatók az akciós ajánlatai…. Tovább »

Maradék felhasználása: Főtt rizs

arancini rizsgolyó A maradék rizzsel kapcsolatban két dolgot különböztethetünk meg. Az egyik, amikor elszámoljuk magunkat vagy valaki kevesebbet vesz belőle, mint vártuk (bár ez elkerülhető, ha mi tálaljuk az ételt, mint az étteremben:), a másik pedig amikor kifejezetten több rizst főzünk, mert a maradékból szeretnénk egy második ételt készíteni.... Tovább »

Azt főztem, amit a férjem kért…

menütervezés   [A kép margójára] Csak én vagyok ufó, hogy nem nagyon kérdezem meg a családtagokat, hogy mit főzzek? Nem mintha nem érdekelne, hogy mit ennének, hanem, mert tudom, hogy kb. hasonló válaszokat kapnék, de leginkább tudom, hogy mit ennének: valami finomat. Mikor ezt a képet láttam, sokan kommenteltek, hogy az a baj, ha meg nem… Tovább »

Maradékok felhasználása: a húsleves

leveszöldség Akciós a leveszöldség a Sparban. Nem mintha vennék belőle, mert így akciósan is kész rablás, teleteszik a dobozt sárgarépával, amit így szinte aranyáron megvehetek. Egyszerűbb mindig figyelni az akciókat, és amikor olcsóbb a zeller, a karalábé vagy a petrezselyem, akkor venni belőle, gyorsan feldolgozni és úgy eltenni a mélyhűtőbe. Így a húsleves főzés napján maximum… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!