Nagybetűs Élet

Neked is hiányoznak a régi idők ízei?

A mi korosztályunkból talán még sokan emlékeznek a vidéki konyhákban, dédik és nagyik által használt sparheltre. Most sok helyen látom, hogy leporolják a fészerek, tárolók alján porosodó sparhelteket és akár kerti grillként, akár az otthon díszeként újra munkába állítják. Nekem nem volt sparheltem, a Dédim sparheltjét nem őrizte meg a család.     Fogadjátok sok… Tovább »

Így kezdtem el gombát szedni. Próbáld ki te is!

A képen légyölő galóca család látható. Mindenki tudja, hogy ez gombamérgező. Sok rajzfilmben látható, mint házikó.   Pont egy éve kezdtem el érdeklődni a gombák iránt.   Na, nem azok iránt, amik az áruházak polcain vannak, hanem erdei gombák iránt. A boltiakat mindenki ismeri. Jellemzően fehér vagy barna színű csiperke, néha laskagombát árulnak. Ezeket termőzsákokban… Tovább »

Tejszínes-borsós rakott csirke

Ez az egyik legrégebbi receptem, persze a rakott krumplit leszámítva (amit szintén másként csinálok, mint a hagyományos verzió, kukkantsd meg azt a receptet is). Még nagyon-nagyon régen a Nők Lapjában találtam az eredetijére és persze a saját szájízünkre alakítottam.   Rendkívül egyszerű, amolyan dobálj bele mindent recept, így kezdők is bátran belevághatnak az elkészítésébe.... Tovább »

Így használd ki a hűvösebb napokat

Őszintén sajnálom azokat, akik ezen a hétvégén kezdték meg a nyaralásukat, hiszen most jó pár napig nyárhoz képest igazán hűvös idő lesz hazánkban.   Ám azért én személy szerint örülök, hogy az elmúlt időszak kánikulái után végre felfrissülhetünk egy kicsit, jól át lehet szellőztetni a lakást és végre megint be lehet kapcsolni a sütőt.... Tovább »

Így olvaszd ki a fagyasztott ételeket biztonságosan és még energiát is spórolhatsz!

Éhesek vagyunk, mindjárt vacsoraidő, de a kaja vagy az alapanyagok valamelyike még a mélyhűtőben dekkol. Ilyenkor kikapjuk, irány a mikró olvasztó funkciója. A végén már feladjuk és magasabb fokozatra kapcsolunk, aminek a következtében ha húsról van szó, akkor a széle elkezd megfőni, gusztustalanul megbarnul, de a belseje meg még fagyos. Bosszantó.   Az sem elhanyagolható… Tovább »

Hagymavágás szuperséf módra – így nem fogsz sírni

Avagy csináld úgy, mint Gordon Ramsay! A hétvégén bloggertársaméknál, Liáéknál vacsoráztunk és előkerült a hagymavágás kérdése, hogy hogyan lehet megúszni a sírást. Mivel senki sem születik úgy, hogy tudja, hogyan kell hagymát vágni, ezért lejegyzem itt a blogban is, hátha valaki éppen most lép ki a Nagybetűs Életbe.... Tovább »

Így spórolj időt és pénzt a konyhában, gyerekekkel együtt

Első rész Ahogyan már a Kevesebb/Több című cikkben írtam, idén leginkább olyan trükkökre fogok koncentrálni, amivel időt spórolok – de persze ez nem jelenti azt, hogy az akciókat nem fogom kihasználni! Erről is szól ez a mai bejegyzés.   Gyerekekkel időt spórolni a konyhában?   Ez lehetetlenség. Velük mindenhez kétszer annyi idő kell. Mire elmagyarázom,… Tovább »

Ezért főzz konyhai hulladékokból

Szemétből főzni? Nem, itt nem a csirke alól kivett tálcára gondolok vagy a szalámi műanyag csomagolására 😀 De így is rengeteg minden landol a kukában, amit viszont még fel lehetne használni, sőt! Az otthon főzött ételeink minőségét is jelentősen javíthatjuk, ha elkezdjük alkalmazni ezt az egyszerű trükköt.... Tovább »

Így készíts spaghetti alla marinara-t egyszerűen

A nevével (marinara=eredetileg egy bő, csuklyás matrózkabát) ellentétben ez az étel nem tartalmaz halat, hanem az egyik legegyszerűbb olasz tésztafogás. Bármikor 20 perc alatt elkészíthető (kell idő a víznek, hogy felforrjon és a tésztának, hogy megfőjön), amilyen könnyű elkészíteni, annyira finom is.  ... Tovább »

Így készül a kollagénes leves

Egy leves, amiről a Nem York Times is szuperlatívuszokban írt! Ajánld te is az ismerőseidnek! Az előző cikkben említettem, hogy miért fontos, hogy minél gyakrabban együnk kollagénben gazdag erőlevest. Ez nem azonos a klasszikus húslevessel, bár hasonlít annak a békebeli verziójára, amikor egy egész tyúkot beletettek, a lábaival, nyakával és belsőségekkel (szívvel, zúzával) együtt.  ... Tovább »

Ha rugalmas bőrre vágysz, ezt a levest edd!

Létezik egy olyan elixír, ami olcsó, könnyen elkészíthető otthon is, nem kell sokat pepecselni vele, más ételek alapja is lehet, megkönnyítve ezzel a heti menütervezést, ráadásul segít a bőr rugalmasságának a megőrzésében és a fájó ízületeket is enyhíti?   Van ilyen!   Az is lehet, hogy jól ismered, csak a sok pozitív hatásáról nem is… Tovább »

Indiai, csípős-fűszeres sárgaborsó dhal

Mi az a dhal? Tulajdonképpen hüvelyesekből készülő főzelék, de ne gondoljatok a mi hagyományos menzás főzijeinkre, ebben aztán nem találtok rántást! Ez a lélekmelegítő recept nagyon jól esik egy hideg estén,  de ahhoz is tökéletes, ha éppen kevés a köret a húsételünkhöz, mint ahogyan  a múltkori csirkecombos receptben említettem.     Akkor változott meg a… Tovább »

Csirkecomb, héjában sült krumplival és sárgaborsó dhallal

Az előző krumplis cikkben említettem, hogy bár november van, mégis van új krumplink (ráadásul ingyen jutottunk hozzá, mert a tavalyi krumpli kicsírázott héját vetettem el).   Nagyon szeretjük parázsburgonyaként elkészítve.   Íme bevetésben, az egyik vacsoránk, még aznap, mikor kiszedtük az első adag ingyen krumplit a földből:     Emlékeztek a cikkre, amiben leírtam, hogy… Tovább »

Pizza tészta – bolti élesztő nélkül

házi pizza Lehetséges úgy pizza tésztát készíteni, hogy boltban vásárolt élesztő nem kerül bele? Erről szól ez a bejegyzés, mely tulajdonképpen egy kísérletnek indult.     Jó néhány éve, mikor megkaptam a kenyérsütő gépemet – akkor még azt hittem, hogy az kell hozzá, hogy házi kenyerünk lehessen otthon – beleástam magam a régi korok kenyérsütési rejtelmeibe.... Tovább »

Pesto genovese – a kedvenc olasz szószom

A pestoról már volt szó a blogban. Az egyik legfinomabb olasz tésztaszósz, amiből olyan sok rosszat lehet találni a piacon. Bár ha még nem kóstoltatok igazán jót, akkor nem is tudjátok, hogy az a sóskaízű valami, amit sok helyen üvegben árulnak, az nem az eredeti pesto. ... Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!