Nagybetűs Élet

Megegyem vagy kidobjam?

Itt a nyár, sokan a szabadságukat töltik. Ha szerencsés vagy és elutaztatok akkor is felmerül a nagy pakolásban, hogy végre rendet kelletne tenni a kamrában, kamrapolcokon. Mostanában több helyről hallottam:

 

“Jaj, átválogattam mindent a konyhában, ne tudd meg mennyi lejárt szavatosságú kaját dobtam ki!”

 

Ilyenkor felhúzom a szemöldököm. Az élelmiszer pazarlás nemcsak a pénztárcánkra káros, hanem a környezetünket is nagyban terheli. 

 

Blogunkon többször merült fel témaként, hogy tudatos tervezéssel nagyon sok élelmiszer megmenthető a kidobástól.

 

Ezért fontos figyelni a készleteinket és időnként mindent átrámolni. Előre tenni, amit fel kell rövidesen használnunk. Mikor meglátom, hogy valaminek közeli a lejárati ideje, abból készül a napokban ebéd.

 

Meddig jó? Olvass tovább és megtudhatod!

 

De tisztázzuk: mit jelenet a szavatossági idő, minőségét megőrzi, fogyaszthatósági idő kifejezések:

 

  • Szavatossági idő

A szavatosságot és jótállást elsősorban műszaki termékekre és szolgáltatásokra  használja a PTK. Élelmiszereknél tévesen így hívja a köznyelv, de persze mindenki érti a kifejezést így is 🙂 

 

  • Minőségét megőrzi

Minőség megőrzési időtartam, röviden: minőségét megőrzi. Ez azt az időtartamot jelöli, ameddig az élelmiszer a tulajdonságait helyes tárolási körülmények között megőrzi.

A minőség megőrzési idő olyan élelmiszereken kerül feltüntetésre, amelyek a jelzett dátum után minőségükből, élvezeti értékükből veszíthetnek (például a konzervek, kekszek, vagy a fűszerek), illetve gyártói már nem garantálja hogy az adott élelmiszer állagában, minőségében és megjelenésében is a legjobb.

 

Azonban ez nem azt jelenti, hogy a javasolt dátum után már nem fogyasztható.

 

Katonai kísérletekben az optimális biztonsági tartalékok miatt nagyon fontos szerepe van annak, hogy mennyi idővel a minőségmegőrzési  időn túl fogyaszthatóak az élelmiszerek. Konzerveknél, bontatlan állapotban ez az idő akár 5 év (!) is lehet. Vagyis ne ijedjünk meg, ha holnap lejár. Mindig ellenőrizzük a csomagolást és felbontás után a benne lévő termék állapotát.

 

  • A fogyaszthatósági idő


A fogyaszthatósági idő a legfontosabb dátum, melyet étel és élelmiszer biztonsági okokból szem előtt kell tartani. A fogyasztható kifejezést a gyorsan romló élelmiszerek esetében használják, például a húsáru,
tejtermék, a tojás.

 

Ezen ételek elfogyasztása a megadott dátum után már nem garantáltan biztonságos!


Az élelmiszeripar ezeket a dátumokat azért határozza meg, hogy eddig tudják garantálni a termékek elfogyasztásának biztonságát. Általánosságban elmondható, hogy 5-10 nappal a tényleges fogyaszthatósági időt megelőző dátumot tüntetik fel a csomagoláson a maximális biztonság érdekében.

 

A legtöbb étel ezért még a fogyasztáshatósági dátum után is alkalmas fogyasztásra.

 

Mindazonáltal a felhasználás ezután csak a fogyasztó saját felelősségével történik. Nem érdemes kockáztatni gombák, húsok és tojás esetében. Ezekben az esetekben szigorúan be kell tartani a garantált dátumot.

Azonban kenyér, gyümölcs, zöldség vagy a tejtermékek még alkalmasak lehetnek ez után is fogyasztásra. Fontos hogy  kóstoljuk vagy szagoljuk meg nagyobb mértékű felhasználás, fogyasztás előtt.

 

Ha tehát észreveszed, hogy egy adott élelmiszernek közeledik a fogyaszthatósági ideje, két dolgot tehetsz:

 

  1. Használd fel főzés során – a fogyaszthatósági idő napján is megteheted – a hűtőben még további két napig tárolva is fogyasztható marad. Vagy készíthetsz házi konzervet is, jelentősen megnövelve az élettartamot, erről itt olvashatsz:  https://nagybetuselet.cafeblog.hu/kategoria/receptek/hazi-konzervek/ 
  2. Fagyaszd le a fogyaszthatósági idő előtt, majd később a kiolvasztást követő 24 órában
    használd fel.

 

Erről itt is olvashatsz:

Tudtad, hogy a tojás fagyasztható?

 

10 dolog, amit ne fagyassz le

 

A legtöbb kórokozó amely élelmiszerbe bekerülhet, nem a szavatossági vagy minőségmegőrzési idő miatt kerül a termékekbe, hanem a helytelen tárolás illetve a csomagoláskor történő kontakt fertőzések miatt. Hőkezeléssel vagyis ha megfőzzük a terméket még az esetleg megbújó baktériumokat is elpusztítjuk. Kivéve a toxin termelő baktériumok toxinjait. Ezekről mint aflatoxin fertőzés olvashatsz.

 

Az aflatoxinok a természetben előforduló, rágcsálókra és emberekre egyaránt veszélyes rákkeltő (karcinogén) mikotoxinok (gombamérgek), amelyeket penészgombák termelnek.

 

Az Aspergillus flavus egy gyakran előforduló penészgomba, amely magas páratartalom és magas hőmérséklet mellett terjed leginkább, és főként a mogyorót és bizonyos gabonaféléljet támadja meg. A gomba a talajon telepszik le, és ott rothadásnak indítja a gazdanövényt. Legalább 13 különböző aflatoxint találhatunk a természetben, melyek közül a B1 aflatoxin számít a legmérgezőbbnek. Ugyan az Aspergillus flavus jelenlétéből nem minden esetben következik az, hogy az aflatoxin mérgező koncentrációban van jelen, mégis potenciális aflatoxin-termelésről beszélhetünk.

 

Az aflatoxinok a szervezetben májbetegségeket, autoimmun betegséget, a szívet érintő gyulladásos betegséget, ételallergiát okozhatnak.

 

Magyarországon 2004 októberében a fűszerpaprikában találtak aflatoxint. Mivel a gyártók nagy része a szóban forgó anyaggal szennyezett paprikákat használt fel keverékeiben, ez a fűszer forgalmazásának országos méretű felfüggesztéséhez vezetett.

Forrás: http://szelektalok.hu / Wikipedia

 

Fagyaszd le a fűszerpaprikát!

 

Ezért a pirospaprikát ha nagyobb mennyiségben sikerül vennem, mindig fagyasztva tárolom.

 

Mivel így a penészgomba számára nincsenek meg a szükséges körülmények a szaporodáshoz és toxin termeléshez. 

 

Azt mondom, mielőtt tényleg kidobnánk valamit, használjuk az érzékszerveinket és vegyük figyelembe a termékeknél  a gyártók a garantált fogyaszthatósági időt tüntetik fel. Ha valami jó, bátran használjuk fel. Valamint figyeljük folyamatosan az otthon tárolt élelmiszereket és ne halmozzunk fel kezelhetetlen mennyiségű raktárat. A tartósan nem mozgatott élelmiszerek vonzzák a kártevőket.

 

  

 

Vigyázzunk, az élelmiszer kártevőkre 🙂  Mert ha egyszer bekerül a háztartásba, fog okozni némi kellemetlenséget. 

 

Még egy érdekes cikk a témához kapcsolódóan:

Te ennél a szemétből?

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg, illetve szólj hozzá. 

Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.

Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!

 

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!