Észrevettétek, hogy idén a csapból is az folyik, hogy ‘csinálj kovászos uborkát’? Vagy az is lehet, hogy ez minden nyáron így van, csak eddig immunis voltam rá? Talán azért figyeltem fel rá idén jobban, mivel az idei év nálam a kísérletezés éve,
A végső lökést Betti barátnőm adta, mikor egy Messengeres beszélgetés közben feljött a téma, hogy pont most készült el a koviubija és hmmmm de finom lett. Mondtam neki, hogy jó, jó, de én abba még sohase mertem belekezdeni, és különben is ki akar ezzel annyit tökölni.
Mire kettőt pislogtam, ő már le is írta hogy kell csinálni, tényleg nem tűnt hosszúnak, de úgy voltam vele, hogy én úgyse vágok bele, nem is nagyon eszünk olyan kajákat, amihez megy a kovászos uborka. Azért szépen megköszöntem, és beszéltünk tovább másról.
Az első teendő, megnézni az időjárás jelentést! Szép derűs, nagyon meleg napok jönnek? Akkor itt az idő, kovászolásra fel!
Meglepő módon én az Aldiban sokkal de sokkal szebb uborkákat találtam, mint a piacon.
Én – szintén a kísérletezés jegyében – idén ültettem balkonládába, azt kell mondjam nagyon megérte, igénytelen kis növényke, kibírt mindenféle megpróbáltatást.
Nekem a legnagyobb üvegem kb. 2 literes, abba másfél kiló uborkát gyömöszöltem bele. (Ez később rossz döntésnek bizonyult, lásd lejjebb)
A “profik” legalább 5 literes befőttesüvegben csinálják, de én egyrészt nem akartam erre pénzt kiadni, másrészt azt gondoltam elsőre jobb is ha kicsiben próbálom ki, hátha rossz lesz.
A kenyér ugyanis szépen lassan szívja be a vizet, plusz amíg érik az ubi, és “forr”, akkor is fogy belőle, mindig annyi legyen rajta, ami ellepi!
Én ezt úgy oldottam meg, hogy alá raktam egy nagyobb műanyag dobozt, így abba eregethette a levét, nem folyt szerteszét.
A befőttesüveg kupakját nehogy rátedd, helyette egy kistányért, vagy csészealjat helyezz a tetejére, aztán mehet is az ablakba vagy az erkélyre. Szereti ha süti a nap, és meleg van. Körülbelül 3 nap múlva készen is lesz… illetve csak lenne, ha nem jártok pórul, mint én az első adaggal!
Nem lett rossz a koviubim, csak EGY EGÉSZ HÉTIG készült, ami nem “normális” nála.
A legfőbb hibám az volt, hogy rossz kenyérrel etettem. Az Aldi kemencés vágottjából kapott egy szeletet, amit én nagyon szeretek, de úgy látszik nincs benne kovász, mert amíg le nem cseréltem (úgy a 3. napon), addig semmi nem történt az üvegben.
Második hibaként azt mondanám, hogy túlságosan sok uborkát passzíroztam az üvegbe, annyira szorosan voltak egymás mellett, hogy nem tudta őket jól átjárni a sós lé.
A harmadik ok pedig ami késleltette a folyamatot, az az időjárás volt, amiről ugye nem én tehettem. Hiába volt minden nap 30 fok feletti meleg, de a nap azalatt az egy hét alatt talán csak kétszer sütött, a többi napokon borult volt az ég.
A második adagnál elkerültem ezeket a buktatókat (és a nap is idetűzött minden délelőtt), és voilá 3 nap alatt lett olyan, mint a másik 7 nap alatt. Kóstolással tudod eldönteni, hogy jó-e már, szerintem a harmadik naptól érdemes próbálgatni.
A leve ilyen opálos lesz, mint a képen is látszik.
Ha így néz ki, akkor minden okés, dolgoznak a tejsavbaktériumok! Ha úgy ítéled meg, hogy kész, akkor tedd egy edénybe az uborkákat (ez most már lehet műanyag), szűrd rá a levet, és mehet a hűtőbe. Zsíroskenyérhez, májaskenyérhez próbáltuk, igazán finom volt!
Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.
Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!