Azaz: mi az a Freegan? Ludmann-Vank Liza vendégposztja következik, fogadjátok sok szeretettel!
A kép forrása: https://tonywideman.com/meet-freegans-vegan-scavengers-want-change-world/
Egy elég extrém téma következik.
Amerikai oldalakon találtam rá a FREEGAN mozgalomra, aminek az a lényege, hogy a fogyasztásellenes csoport az élelmiszer pazarlás ellen úgy lép fel, hogy a szükségleteiknek megfelelően az áruházak kukáiban található élelmiszereket elcsenik és azt fogyasztják. A youtube csatornákon rengeteg akcióvadász videót találhatsz, például:
A videókat elnézve, rettenetesen sok édességet és nasit visznek haza a fiatalok, a videókon, és bizony eléggé egészségtelenül étkeznek.
Spórolásról, „sárga címkés” akciós élelmiszerek vadászatáról olvashattál már a blogon. Mi már sportszerűen űzzük és egyre profibbá válunk (kezdem kitapasztalni, hogy melyik nap, melyik napszakban várható nagyobb mértékű leárazás, melyik üzletben).
Számomra ez azonban nem csak a spórolásról szól, hanem az élelmiszer megbecsüléséről. Nagyon szegény körülmények között nevelkedtem, a férjem szintén, így mindketten értékeljük, ha olyasmit is meg tudunk venni, ami régen elérhetetlen volt.
Magyarországon az áruházaknak érdekükben áll, hogy ne dobjanak ki élelmiszert, mivel a lejárt élelmiszer elszállítása és megsemmisítése (hatástalanítása) az üzlet költsége, és nagyon szigorú szabályok vonatkoznak rá ( ha bővebben érdekel, itt megtalálod: /1997. (VIII. 14.) FM-IKIM-NM együttes rendelet az élelmiszerek megsemmisítésének feltételeiről és módjáról).
A kép forrása: https://444.hu/2015/05/30/elelmiszerbank-pazarlas-etel (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP)
…ami rengeteg és elfogadhatatlan és mindinkább figyelmet kap. Igyekeznek a közeli lejáratú termékeket leárazni és eladni, ebből szoktunk mi is vásárolni, ezen kívül az Élelmiszerbank Magyarországon öt lánccal működik együtt (Penny Market, Coop, Tesco, Metro, Auchan). Forrás: https://444.hu/2015/05/30/elelmiszerbank-pazarlas-etel
Ha figyelembe vesszük a magyarországi gyermekszegénységi adatokat, biztos vagyok benne, hogy ez a törekvés egy jó célt szolgál. Vannak civil kezdeményezések, pl. a nagybani zöldségpiac, a még ehető, de már nem eladható zöldségeiből, gyümölcseiből önkéntesek főznek és juttatják rászorulóknak.
Egy szintén civil kezdeményezésre, több pékség, a maradék termékeit elosztja a nagycsaládos hálózaton keresztül. Így a megsemmisítés nem terheli őket és jól lakhatnak a nehéz sorsú családok.
…gyakorlatilag már szinte nincs is. Sokévnyi tapasztalattal a hátam mögött már elég jól megtanultam a szükséges mennyiségeket, illetve a tartósítási lehetőségeket (erről a blogon is olvashatsz: konzerválás, maradékfelhasználás, fagyasztási tippek)
Nagyon fontos, hogy tudatos vásárlóként és felelős háziasszonyként törekedjünk az élelmiszer pazarlás megszüntetésére, hiszen az élelmiszer előállítása hihetetlen energiaigényes feladat (és a környezetterhelés sem elhanyagolható).
A környezetünket és a pénztárcánkat is óvjuk, jó példát mutatunk a gyermekeinknek. Előzzük meg tudatos tervezéssel a pazarlást!
Ha esetleg van még ötleted, hogyan tudnánk az élelmiszer pazarlást csökkenteni, írd meg kommentben. Ha tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg másokkal.
Ludmann-Vank Liza
Lizától már olvashattátok a bodzaszörp készítését és ők csinálták a csirketraktort is. Nézzétek meg, érdemes!
Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.
Ha szeretnél praktikus háztartási tippeket, akkor lájkold a facebook oldalunkat, minden héten hasznos tanácsokat osztunk meg Veled!