Holnapután ismét új akciók kezdődnek, lassan elkezdhetjük nézni az online reklámújságokat, azonban most még az e heti menüről lesz szó. Az “e heti” természetesen a múlt csütörtöki akciók kezdete utáni bevásárlás napjától van az én időszámításomban, ez esetben péntektől. A szombati ebédünk alakulását már megírtam, most jöjjön a többi nap listája:
Pénteken történt a bevásárlás, egyelőre csak a Penny, Lidl és Aldi háromszögben. Általában az Aldi és a Lidl nálam kimarad, mert azt vettem észre, hogy egyre drágábbak és drágábbak lettek, bár tény és való, hogy egyre több a külföldi és igényes termék (ez főleg a Lidlre igaz, mert az Aldiban kezdetektől fogva leginkább ilyen árucikkeket lehetett vásárolni. Régi szóval: sok a “nyugati” cucc 😀 )
Azaz nem is egészen igaz, hogy ezeket terveztem be, csupán az, hogy ezek az ételek kerültek rá arra a listára, amit az akciós vásárlások után tudnék készíteni, de nálunk semmi sincs kőbe vésve, hiszen közbejöhet bármi, például egy kisebb betegség, mint most. Ez nem azt jelenti, hogy rohanok a boltba újra vásárolni dolgokat teljes áron – nálam ez majdhogynem kizárva, mármint a teljes áron való vásárlás:D
Péntek vacsora: mivel tudtam, hogy a Sparban akciós a tojás (oda egyébként csak tegnap jutottam el), és egyébként is fárasztó volt a vásárlás túra és nem nagyon volt kedvem nagy főzésbe kezdeni, így felhasználtam az összes tojást a hűtőből, szám szerint 12-t és ezúttal krumplis tojásrántotta lett belőle. Azért esett erre a választásunk, mert a Lidlben nagyon finom és a mi Sparos (a mi kisvárosunkban csak ez van és egy kis Coop) árainkhoz képest nagyon olcsó kenyeret is vettem, valamint az Aldiban akciós a krumpli is.
…(ez Eri dumája volt a kőlevesesben, mikor először olvastam, fél óráig röhögtem rajta 😀 ), azaz a fiúknak, és “Gyakoroljatok!” felkiáltással a tojás felverését is, ami 12 darab esetében már nem annyira gyerekjáték. Én addig ittam egy teát :p Na jó, viccelek 😀 Bár tényleg ők csinálták, de addig én teregettem.
A szombati ebédünk ugye húsleves és olasz, sütőben sült fasírozott volt főtt krumplival és mexikói zöldségkeverékkel. Nagy dilemma volt a vacsora, mert a férjemnek dolgozni kellett mennie, de a gyomra sem volt rendben, viszont David (19) meg dolgozni (diákmunka) ment másnap és már nem is aludt otthon, ezért szerettem volna egy tartalmas vacsorával útjára indítani. Mivel tudtam, hogy akciós lesz a grillcsirke a Sparban, és eszembe jutott, hogy van egy fél csirke a mélyhűtőben, ezért azt már kivettem előző este, ezért úgy döntöttem, hogy mégis csak megsütöm, legfeljebb félreteszek férjemnek belőle. A két kisebbnek főztem egy adag spagettit, olívaolajon-fokhagyma-paradicsomszósz-oregánó-friss-bazsalikom szósszal, mert ők a sült csirkéből nem esznek olyan nagy mennyiséget Szeretik, de a csontos husikkal inkább csak nyammognak, hamar megunják ez evést és már mennének az útjukra, így akartam beléjük valamilyen “töltőkaját”. Genetikailag vékonykák, úgyhogy mehet nekik a tészta nyugodtan. Ez ilyen tésztát összedobni tényleg csak pár perc, ellenben nagyon finom, bátram ajánlom!
A szombat esténél tartottam. A gyerekek egyrészt tésztát ettek ugye, férj csak simán olívaolajjal és parmezánnal, mert a gyomra még mindig rendetlenkedett, és közben a csirkét is bedobtam a sütőbe. Itt jön a trükk: szeretem zöldségágyon készíteni a csontos húsokat, mert szaftosabbak és nem tapad le a bőrük. A múlt héten akciós volt a bőrös sertés császár, amit lassan sütöttem meg, pont ilyen zöldségágyon (hagyma, sárgarépa). Maradt is belőle, azaz a szaftos, zöldséges zsírjából, ezt dobtam gyorsan bele a jénaiba, rátettem a szobahőmérsékletű csirkét (pár órával korábban kivettem és a pulton pihent), só, bors, kakukkfű és betoltam az előmelegített sütőbe.
Vasárnap: az előző héten akciós volt a káposzta, és akkor csak kínai, pirított tésztát csináltam belőle (mint a büfés, nagyon finom!), így fel kellett dolgozni a maradékot (3/4). Gondoltam, hogy egy szaggal mehet két káposztás étel is, így feldobtam egy paradicsomos káposztát és lett káposztás tészta is. Már írtam, hogy nem volt a hétvégén netem. Vannak kaják, amiknek a pontos mennyiségét receptből nézem, ilyen a paradicsomos káposzta is. Tudom, ez egy nagyon egyszerű recept, de az ember agyának a kapacitása véges, és nekem kell a tárolóhely a nyelveknek, ezért nem szeretek recepteket fejben tartani, így sok könyvjelzőzött receptem van.
Elő a régi szakácskönyvekkel, amikkel kezdtem régen. Mennyi receptet felfedeztem, amit már régen csináltam! Össze is dobtam gyorsan egy örmény köménymaglevest (recept hamarosan), és kiderült, hogy még a gyerekeknek is nagyon-nagyon ízlett! Gyakrabban kell lapozgatnom ezeket a könyveket! De az volt a legdurvább, hogy megnéztem, hogy a könyveb hányadik oldalon van a recept, és erre fogtam az egeret, hogy odalapozzak vele a NETEN 😮 Ennyire függő lennék? 😀
Jöhet a vacsora. Már megint főzni kell?? Főz, a fene: csináltunk közösen a maradék kenyérből, a mélyhűtőből kivett uzsonnasonkából és sajtból melegszendvicseket!
Hétfő: Davidnek csomagoltam szendvicset. A kicsik intézményesítettek, mi pedig a maradékot ettük. Vacsora: a két kicsi a paradicsomos káposztát választotta (pedig egy nagy adagot a mélyhűtőbe is tettem el) “elsőnek”, mert mikor megtudta, hogy mi lesz még, kértek másodikat is, ami mivel akciós a tőkehal a Sparban, ahogy már említettem, és végre el is jutottam odáig (szerencsére gyalog is közel van), így az igazi angol klasszikus, a Fish&Chips, azaz sültkrumpli hallal, sörtésztában kisütve lett a hétfői vacsora.
Fish&Chips: Kóstold meg, isteni!
Utána készítettünk még ma ebédre Davidnek és Rolinak (11) tízóraira “elvitelre” melegszendvicset, mert annyira ízlett nekik vasárnap este, ám az első adag után sajnos a sütőben kellett folytatnunk (a melegszendvicssütőt ért katasztrófa miatt), így paninik lettek belőlük (senki sem bánta). Mivel nincs paninisütőm, ezért ez alkalommal nem öntöttvas lábast tettem rájuk súlynak, hanem egy még nehezebb gránitlapot, amit a csoki temperáláshoz (bonbonkészítés) szoktam használni. Szuperül bevált!
…ezért ma rakott krumpli lesz a vacsora, hiszen akciós a krumpli (Aldi) és a lángolt kolbász (Spar) is, illetve a darált mixből készítek egy jó nagy adag chili con carne-t is holnap (konzervnek is). Ugye Ti is betáraztatok vesebabból és kukoricából az elmúlt hetekben? Holnap ebédre nekünk felnőtteknek: Thai csirke curry rizzsel (azóta már vettem 😀 ), a Sparban tegnap vásárolt grillcsirkéről lefejtve (majd leírom azt is, hogy hogyan dolgoztam fel az egész csirkét, és mik lesznek belőle), a vacsora ugye chili con carne, “táskában”.
Így készítjük a húsos táskákat, kedvünk szerinti töltelékkel
Pluszban készült az akciós termékekből: paradicsomos káposzta, melegszendvics, készül még thai csirke curry, rakottkrumpli. És itt az új akciós hét. DE ez azt is jelenti, hogy bármikor tudnék az itthon lévő, akciósan vásárolt termékekből az asztalra varázsolni minimum 9 féle ételt (ami kimaradt az e heti menüből), anélkül, hogy boltba kellene mennem, sőt, ha a tojás variációit nézzük, akkor még sokkal több is!
A mélyhűtőbe került: csontos karaj, a csirke feldolgozva, a darált mixből előgyártott hamburger húspogácsák (sütni kell)
A kamrában várja a sorsát: a sütőtök.
“Röviden” ennyi. Egyedül a vasárnap volt húzósabb, a többféle főzés miatt (káposzta feldolgozás), de megérte, mert több napra lett kajánk belőle (de egyébként mindenki csak egyszer evett egyfélét, csak különböző napokon, mi nem szeretjük többször ugyanazt enni, legalábbis csak nagyon kevés étel – pl. a rakottkrumpli – esetében) és került a mélyhűtőbe is egy adag (paradicsomos káposzta, a berántás előtt vettem ki belőle).
Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Ha van kedved tovább olvasni, a bejegyzés alatt hasonló cikkeket találsz, nézd meg őket, hátha valami még felkelti az érdeklődésedet.
Olvastad már a hírt, hogy a BKV Ikarus buszokat árul? Ha tehetném, biztos licitálnék egyre és készítenék belőle egy miniházat, imádom a Tiny House mozgalmat, és az egyik fiúnak meg is lenne oldva alakhatása a későbbiekben a kertben 😀 😀 Olvasd el az ehhez kapcsolódó bejegyzésemet!